O KOŽI


Koža je najveći organ ljudskog tijela i sastoji se od tri osnovna sloja:
 1. epidermis, 2. dermis, 3. subkutis

Epidermis
Ovaj sloj kože ima funkciju zadržavanja vode u tijelu, sprječavanja ulaska vode u tijelo ovim putem, zaštita od infekcija i različitih štetnih vanjskih utjecaja (kemikalija i sl.).
Dermis
Ispod epidermisa se nalazi sloj kože građen od vezivnog tkiva. U tom sloju kože se nalaze mnoga osjetilna tjelešca (mehanoreceptori, živčani završeci) kojima primamo osjete dodira i topline. U ovom se sloju također nalaze i folikuli dlaka, žlijezde znojnice i lojnice, limfne i krvne žile.
Bazalnim slojem stanica je povezan sa potkožnim slojem masnog i vezivnog tkiva.
Subkutis
Potkožno masno tkivo i nešto veziva čine ovaj sloj tkiva koji zapravo nije dio kože, ali povezuje kožu s mišićima i kostima koji se nalaze ispod ovog sloja. Količina masnog tkiva u ovom sloju ovisi o genetskim faktorima, kulturi i načinu prehrane i životaKoža ima nekoliko zadaća: ona nas štiti od vanjskih utjecaja i sprječava isušivanje tijela te ulazak tekućina, štetnih tvari i mikroorganizama u tijelo.

Koža ima nekoliko zadaća: ona nas štiti od vanjskih utjecaja i sprječava isušivanje tijela te ulazak tekućina, štetnih tvari i mikroorganizama u tijelo.
Osim toga, koža sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature kroz nekoliko mehanizama, podizanjem dlaka (naježiti se), znojenjem, širenjem i sužavanjem krvnih žila.
Koža služi i kao skladište masti i vode. K tome, u koži se pod utjecajem sunčeva svjetla (UV zračenje) sintetizira vitamin D.
Znate li da za izvršavanje svoji zadaća koža treba natrij, magnezij, fosfat i druge minerale?
To su sve hladni minerali bez kojih koža postaje isušena i ljuskasta.

 

Skin-995x1024-1.png

Mrtvo more bogato je gore spomenutim mineralima, što znači da učinkovito pomaže u poboljšanju funkcioniranja kože hraneći je potrebnim mineralima i osiguravajući joj dovoljnu vlažnost.
Minerali Mrtvog mora također potiču regeneraciju i sprečavaju upalne procese na koži.

Koža uz sve svoje zadaće, svakako ima i estetsku ulogu te oduvijek predstavlja ljepotu, zdravlje, društveni status, definira našu osobnost, potiče samopouzdanje i usporava proces starenja.
Zapuštena koža ima posve suprotan učinak i čini nas nesretnima.

O važnosti i utjecaju minerala Mrtvog mora na zdravlje kože pročitajte na članku O Mrtvom moru 

 

Povezani članci: