MRTVO MORE-PRIRODNA POMOĆ KOD PSORIJAZE

Može li Mrtvo more pomoći kod psorijaze?

Psorijaza je kronična nezarazna bolest koja obuhvaća promjene na koži, a manifestira se pojačanim ljuskanjem kože koju često prate crvenilo, upala i svrbež.

Protuupalni lijekovi poput lokalnih kortikosteroida mogu smanjiti ozbiljnost psorijaze, ali dugoročno za sobom ostavljaju štetu poput znatnog stanjivanja epiderme.

Uz sunce, razne emolijense i keratolike postoji dokazani prirodni alternativni način pomoći kod psorijaze. Primjena minerala Mrtvog mora.

Mrtvo more poznato je po svojim terapeutskim učincima, a ljudi koji su imali sreću  kupati se često u njemu, imaju glađu kožu, poboljšanu hidrataciju kože i smanjenu upalu kože. 

 

Živjeti s psorijazom

Psorijaza je kožna bolest koja uzrokuje podignute, crvene ljuskave mrlje na koži. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali obično to bude na laktovima, koljenima, tjemenu i pregibima.

Vjeruje se da prekomjerno aktivne stanice T-limfocita uzrokuju ovo stanje. T stanice napadaju zdravu kožu, što izaziva prekomjernu proizvodnju novih stanica kože koje uzrokuje pretjerano ljuskanje i crvenilo..

Točan uzrok ove prekomjerne proizvodnje nije poznat, ali određeni čimbenici mogu povećati rizik od psorijaze. To uključuje genetiku, infekcije, ozljede kože, a u današnje vrijeme stres je taj koji znatno doprinosi riziku od psorijaze.

Psorijaza također može dovesti do drugih komplikacija.

Osobe sa  psorijazom imaju veći rizik od razvoja određenih bolesti, poput:

  • konjunktivitisa
  • dijabetesa tipa 2
  • psorijatičnog artritisa
  • visokog krvnog tlaka
  • kardiovaskularnih bolesti
  • bolesti bubrega

Budući da psorijaza utječe na izgled kože, također utječe na gubitak samopouzdanja i razvoj depresije.

 

Tajna ljekovitosti  Mrtvog mora?

Sol Mrtvog mora sadrži magnezij, sumpor, jod, natrij, kalcij, kalij i brom. Dokazano je da neki od ovih minerala poboljšavaju zdravlje i izgled kože.

U jednoj od niza provedenih znanstvenih studija (koju možete pronaći ovdje) grupa sudionika s atopijskom suhom kožom, u periodu od šest tjedana  je nekoliko puta tjedno po 15 minuta namakala ruku u vodi koja je sadržavala 5%  soli Mrtvog mora.

Studija je pokazala da su sudionici koji su namakali ruku u otopini soli pokazali poboljšanu hidrataciju kože, smanjili crvenilo i upalu kože kod simptoma karakterističnih psorijazi.

Sol Mrtvog mora također je bogata cinkom i bromidima koji djeluju protuupalno i pomažu kod smanjenja svrbeža te smiruju kožu.

Također, dokazano je da kupanje u vodi obogaćenoj soli Mrtvog mora poboljšava cirkulaciju, što rezultira zdravijim stanicama kože i smanjenjem ljuskanja.

Osobe s psorijazom imaju pojačano suhu kožu, a  još jedna od znanstvenih studija ( koju možete pronaći ovdje) dokazuje da  magnezij, kalij, natrij i kalcij potiču hidrataciju kože, smanjuju i ublažavaju svrbež i crvenilo.

Ovi minerali prodiru duboko u organizam i osiguravaju  dugotrajnu vlagu kože.

 

Kako koristiti blagodati Mrtvog mora?

Kupanje u Mrtvom moru najbolji je način da iskoristite ovaj prirodni pristup, ali sada ne morate planirati daleki put da biste osjetili  ljekovitu moć Mrtvog mora.

Medelior centar u Zagrebu, ekskluzivni je zastupnik sirovina Mrtvog mora, gdje možete kupiti netaknuto blato i sol Mrtvog mora u izvornom obliku, a također možete zakazati terapijski tretman te u prostranim kadama u sklopu Centra osjetiti ljekovite moći Mrtvog mora i naučiti kako se nositi sa simptomima kožnih bolesti na priroda način.

 

Osim tretmana mineralima Mrtvog mora, na raspolaganju je cijela paleta prirodnih proizvoda za kožu i kosu na bazi minerala Mrtvog mora. Npr. Korištenje šampona sa soli i blatom Mrtvog mora može umanjiti pa čak i ukloniti svrbež, ljuskanje i upalu uzrokovanu psorijazom vlasišta.

Više detalja o Mrtvom moru možete saznati u članku O Mrtvom moru

Povezani članci:

 

 

Izvori:

doi.org/10.1177/1535370214537745
psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/alternative/spa-therapy-for-psoriasis
mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/dxc-20317579
thehealingbath.ca/about-the-dead-sea/mineral-composition/
doi.org/10.1111/j.1365-4632.2005.02079.x